A Magyarság május 18-i száma. Jaross Andor belügyminiszter a "nemzet vagyonának" minősíti a zsidóktól elvett javakat.

 

Levél Endre László államtitkárhoz. Írója az első oldalon a fosztogatások miatt sopánkodik, az utolsó bekezdésben bejelenti igényét egy zsidótól elkobzott gyógyszertárra.

 

Levél Endre László államtitkárhoz. Írója az első oldalon a fosztogatások miatt sopánkodik, az utolsó bekezdésben bejelenti igényét egy zsidótól elkobzott gyógyszertárra.

 

A nyilas kormány rendelete, amellyel lényegében minden zsidó vagyont államosították.

 

Idézetek

Vincze Miklós, Auschwitz túlélője a csendőrök vallatásáról és rablásairól: "Az asszonyokat a motozónők vették a legmegszégyenítőbb módon és eszközökkel 'kezelés' alá, rendszerint minden eredmény nélkül. Azután jött a gumislag, és még ma is, harminchét év múlva, amikor e sorokat írom, megborzadok az akkor átélt szörnyűségek hatására. Ezeknek a szerencsétlen és ártatlan nőknek a mellét verték gumicsővel...Ahogy a nők elmondták, teljesen megkékült a mellük, amely később legtöbbször gyulladásba is jött. Mindenkit azért vertek: adja elő az elrejtett értékeit...Több idős asszonynak nem jött le az ujjáról az esetleg negyven-ötven évvel ezelőtt felhúzott jegygyűrű...Hamarosan ráspolyt és harapófogót kerítettek a csendőrök...A vér elöntötte a kezeket, és szörnyű volt még hallgatni is azt az átkozódást, amelyre egy-egy kezelésbe vett asszony fakadt."

 

Freudiger Fülöp, a Zsidó Tanács ortodox tagja a zsidók állami kifosztásáról: "A zsidóság gettósításával egyidejűleg megkezdődött az úgynevezett vagyonkeresés. Nem zsidókat már korában is gyakran óvtak attól, hogy zsidó vagyont rejtegessenek, vagy a zsidókat segítsék abban, hogy készpénzt, értéktárgyat vagy más ingóságokat, mint például bútorokat, ruhaneműt vagy bármilyen egyéb árut kivonjanak a bejelentési kötelezettség alól. Mint minden más vétség esetében, ezért is a legsúlyosabb büntetést helyezték kilátásba."

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu