Minden elgázosítás előtt az SS-ek szigorú óvintézkedéseket foganatosítottak. A krematóriumot őrökkel vették körül, rengeteg SS sorakozott fel az udvaron, vérebekkel, géppisztollyal.

Baloldalt voltak a lépcsők, ott lehetetett lemenni a föld alatti öltözőbe. Birkenauban négy krematórium volt, a II-es meg a III-as, illetve a IV-es meg az V-ös. A II-es meg a III-as egyforma volt. A II-es meg a III-as krematóriumban az alagsorban helyezték el a gázkamrát meg az öltözőt. Hatalmas öltöző volt, lehetett vagy kétszáznyolcvan négyzetméter, a gázkamra is nagy volt, itt egyszerre háromezer embert is el lehetett pusztítani. A IV-es meg az V-ös más típusú volt: itt nem voltak talajszint alá süllyesztett helyiségek, talajszinten volt minden. Itt a IV-es meg az V-ös krematóriumban három gázkamra működött: teljes befogadóképességük úgy ezernyolcszáz-kétezer fő lehetett.

Az emberek, amikor a krematóriumhoz megérkeztek, mindent láthattak... a szörnyű erőszakot, az állig felfegyverkezett SS-ek sorfalát, a vonító kutyákat, a géppisztolyokat.

Ezeknek az embereknek már nem voltak illúzióik. Főleg a lengyel zsidóknak nem. Nyilván gyötörte őket a rossz előérzet, de legsötétebb lázálmaikban sem tudták volna elképzelni, hogy alig három-négy óra múltán már csak egy marék por és hamu marad utánuk.

Amikor beléptek az öltözőbe, szinte Nemzetközi Információs Központnak vélték a helyiséget. A falon ruhaakasztók, és mindegyik ruhaakasztó meg volt számozva. Alattuk fapadok, hogy az emberek, ahogyan a németek mondták, "kultúráltan" tudjanak levetkőzni.

A legtöbb tartóoszlopon pedig, ott, a föld alatti öltözőben, jelszavak voltak minden nyelven:

"Légy tiszta!" "A tetű - halál!" "Tisztálkodj rendesen!" "Fertőtlenítő szoba." A tábláknak az volt a rendeltetésük, hogy megtévesszék a gázkamrákba beterelt pucér tömeget. Bal felől pedig, merőlegesen, a gázkamra vastag kapuzata.Részlet Filip Müller visszaemlékezéseiből. Müller két és fél évet dolgozott a krematóriumokban a Sonderkommando tagjaként.

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu