A Magyarság 1944. május 14-i száma. Kállay Miklós miniszterelnök igyekezett az országot eltávolítani a német szövetségtől, ezért szálka volt a szélsőjobboldal szemében. Ez visszaköszönt az 1944-es sajtóban is.

 

Idézetek

Kállay Miklós, miniszterelnök a zsidók kitelepítéséről 1942-1943-ban: "Nem kétséges, hogy ennek be kell következnie, minél előbb, annál jobb. De viszont arra nem vállalkozhatom, hogy amíg ennek adottságai és alapfeltételei nincsenek meg, tudniillik az, hogy hová telepítsük a zsidóságot, ezt a kérdést napirenden tartsam, ezzel az ország nyugalmát háborgassam. Éppen úgy kijelentem azt is, hogy Magyarország most sem - mint történelme folyamán sohasem - fog keresztény kultúrájával és lelkiségével össze nem egyeztethető kísérletet tenni, és letérni a humánumról, amelyet történelme folyamán faji, felekezeti vonalon mindig gyakorolt."

 

Joseph Göbbels, náci propagandaminiszter a magyarországi viszonyokról: "A zsidókérdés Magyarországon a legkevésbé megoldott. A magyar államélet zsidókkal van teletűzdelve, s a Führernek nem sikerült Horthyt találkozásuk során meggyőzni, hogy keményebb rendszabályokra van szükség. Horthy családja is szorosan összefonódik a zsidókkal, s a jövőben is mindent megtesz majd, hogy elmaradjon a zsidókérdés valóban radikális megoldása."

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu