A náci rendszer megtévesztően hasonlít a kommunizmus legrosszabb vonásaira. Nem ismer más eszmét és más elvet, mint a mohóságét és a faji felsőbbrendűségét. Mindenféle emberi gonoszságban élen jár, kegyetlensége és vérengző agresszivitása párját ritkítja. Nincs a kommunizmusnak következetesebb ellenfele, mint amilyen én voltam az elmúlt huszonöt évben. Egyetlen szót sem vonok vissza abból, amit róla mondtam. De a most szemünk elé tárulkozó látvány mellett mindez eltörpül. A múlt minden bűnével, őrületével és tragédiájával együtt a semmibe vész. Látom az orosz katonát, amint szülőföldjének mezsgyéjén áll, és azt a földet védelmezi, ahol anyja és felesége a szeretteinek életéért, a család kenyérkeresőjének, hősének, oltalmazójának hazatéréséért imádkozik - ó, igen, mert van pillanat, amikor mindenki imára fakad -, látom az orosz falvak tízezreit, amelyekben verejtékes munkával préselik ki az anyaföldből mindazt, ami kell az élethez, de ahol még elevenek az ősi emberi örömök, s ahol a lányok kacagnak és gyermekek játszanak. Látom az undorító náci hadigépezetet, amint kardcsörtető, bokacsattogtató, páváskodó porosz tisztjeivel és tucatnyi ország leigázásában és gúzsbakötésében friss tapasztalatot szerzett szakértőivel ráront erre a földre. Látom a német bombázórepülőket és vadászpilótákat, akikben még most is forr a düh, hogy a britek annyiszor helybenhagyták őket, s most örömmel vetik magukat rá az új prédára, mert azt hiszik, hogy ez könnyebb lesz és kevésbé veszedelmes.

De látom azt a maroknyi hitvány embert is, akik e hatalmas égzengés és földindulás mögött tervezik, szervezik és rászabadítják az emberiségre a szörnyűségeknek ezt az áradatát...

Mindenkivel tudatom Őfelsége kormányának elhatározását, minthogy most azonnal, haladéktalanul, egyetlen nap késedelem nélkül hallatnunk kell szavunkat, és biztos vagyok benne, hogy ehhez az elhatározáshoz csatlakoznak a nagy domíniumok is. Tudatom tehát az elhatározást, de lehet-e kétségünk afelől, hogy milyen politikát választunk? Egyetlenegy célunk van, egy, csak egy visszavonhatatlan törekvésünk. Eltökéltük, hogy elpusztítjuk Hitlert, és gyökerestül kiirtjuk a náci rendszert. Ettől semmi sem téríthet el bennünket: semmi. Sem Hitlerrel, sem bűntársaival nem bocsátkozunk alkuba, nem tárgyalunk. Harcolni fogunk a levegőben, amíg csak Isten segítségével meg nem szabadítjuk árnyékától a Földet, és fel nem szabadítjuk igája alól a népeket.


Részlet Winston Churchill brit miniszterelnök rádióbeszédéből, melyet a Szovjetunió elleni német támadás napján tartott.

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu