Eichmann a zsidó parancsnokság vezetője, aki eddig a háttérben maradt, Brand Joelt magához hivatta. Ennél a vállalkozásnál, mely egy nagyon fontos fordulópontot jelentett, a zsidó parancsnokság vezetője a megbeszélést a következő szavakkal nyitotta meg: Én a csápjaimat kinyújtottam és megállapítottam, hogy a Joint fizetőképes /Eichmann ausztriai és csehszlovákiai tapasztalatai szerint ami zsidókkal és pénzzel összefüggött, egyet jelentett a Joint fogalmával/. Természetesen tudott a Krumei és az Ön közötti tárgyalásairól. Ezek azonban bagatell dolgok. Nagy lehetőséget adok arra, hogy egy millió zsidó életét. Hallom, hogy Rooswelt egy rádióbeszédében aggodalmát fejezte ki a magyar zsidók sorsáról. Íme lehetőséget akarok adni, hogy tegyen is értük valamit. Nekem hadieszközökre van szükségem, különösen teherautókra. Elhatároztam tehát, hogy Ön Istambulba utazhasson, hogy a Birodalomnak ezt a nagyvonalú ajánlatát ottani barátaival közölje. Az összes magyar zsidókat elszállítom a birodalomba és itt összegyűjtöm őket. Istbambul válaszára két hétig fogok várni. Ön azonnal visszautazik Budapestre, hogy a barátainak a válaszát közölhesse. Ha ez pozitív lesz, miattam a millió zsidót magával viheti, ha negatív lesz, akkor ennek meg lesznek a következményei, amit Önöknek kell viselni.

Eichmann rövid, éles, parancsoló mondatokban beszélt. Brand igyekezett őt meggyőzni, hogy könnyebb lenne az üzletet megkötni, ha a németeke a deportálástól eltekintenének.

Én a magyar zsidókat csak Németországból tudom eladni, jelentette ki Eichmann. Ugyan annak a napnak délutánján a Svábhegy egyik villájának szalonjában Wislicsenyi kijelentette előttem, hogy az általános és teljes deportálás elhatározott dolog. Az egyetlen mentség, ha Brandnak az Istambulba való utazása eredményes lesz. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez az utazás ne negatív eredményt hozzon és hasson oda, hogy a német követelések legalább részben teljesítve legyenek, így talán időt nyerhetnek.


Részlet Kasztner Rezső háború utáni beszámolójából.

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu