A Zsidó Tanács lapjának 1944. augusztus 31-i száma.

 

A Zsidó Tanács lapjának 1944. szeptember 28-i száma. Az erősen cenzúrázott újság megemlíti azokat a zsidókat, akik "hajlékukkal együtt életüket" is elveszítették.

 

Idézetek

Vámos György, Auschwitz túlélője arról, hogy mit tudtak a vagonba zártak: "Éjjel mentünk át a Kárpátokon, annak gerincét Cadcánál hagytuk el. Mikor azután útközben megálltunk, különböző hangokat lehetett már hallani, hogy hova visznek bennünket. A legtöbben azt mondták, hogy valószínűleg Auschwitzba. Számunkra teljesen ismeretlen hely volt, a vagonban senki sem hallott még róla. Emlékszem arra, hogy amikor egy nagyobb pályaudvaron megállt velünk szemben egy lokomotív, és akkor a mozdonyvezetőnek átkiáltottam: 'Wo ist Auschwitz? Was ist dort eigentlich? (Hol van Auschwitz? Tulajdonképpen mi van ott?)' Az ember nagyon csúnya grimaszt vágva, válasz nélkül eloldalgott."

 

Kertész Imre, Nobel-díjas író, Auschwitz túlélője arról, hogy mit tudtak a vagonba zártak: "Láttam, mégpedig két szót is a kezdődő fényben, az épület keskenyebbik, a menetirányunkkal szembenéző oldalának tető alatti felületén: 'Auschwitz-Birkenau' - ezt olvastam, a németek hegybogas, cirkalmas betűivel írva, a duplán hullámos választójelükkel összekötve. De hát, magam részéről, hasztalan próbáltam kutatni a földrajzi ismereteim közt, s mások se bizonyultak tájékozottabbnak nálam."

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu