Az előkészületek

 

1944 tavaszán a haláltábor "félgőzzel" üzemelt. Január és április között, négy hónap alatt kevesebb, mint 25 ezer zsidó deportált érkezett, elsősorban Franciaországból és Hollandiából. Korábban a havi átlag volt ennyi. Az európai zsidók kiirtása a végéhez közeledett. Mindez a javuló körülményekkel és a kedvező fronthírekkel együtt sok foglyot bizakodóvá tett, immár elérhetőnek tűnt a túlélés.

Magyarország megszállásával azonban minden megváltozott. A magyar zsidók tömeges deportálását előkészítő Eichmann meglátogatta a végállomásnak szánt Auschwitz-Birkenaut. Megdöbbenve tapasztalta, hogy a tábor nincs fogadóképes állapotban: a krematóriumok elhanyagoltak voltak, a közvetlenül a krematóriumokhoz vezető sínpár építése nem fejeződött be. Jelentésének azonnali és súlyos következményei voltak. 1944. május 8-án a módszerei miatt amúgy is sokat támadott Liebehenschelt leváltották, vele együtt távozott beosztottja, Birkenau (Auschwitz II) parancsnoka is. Eichmann javaslatának megfelelően még aznap megérkezett a gyilkolás legtapasztaltabb szakértője, Rudolf Höss.

Az alig néhány hónapja leváltott Höss most szabad kezet kapott, és az elvárásoknak megfelelően dinamikusan látott munkához. Megparancsolta, hogy kezdjék meg a krematóriumok renoválását, gyorsítsák fel a BI és BII táborrészek között elhelyezkedő új "zsidórámpa" és az oda vezető sínpárok építését. Elrendelte az egy éve nem használt Bunker 2 reaktiválását, hatalmas halottégető gödrök ásatott. A több százezer magyar zsidó érkezésére való tekintettel megnövelték a krematóriumokban dolgozó zsidó Sonderkommando és a deportáltak értékeit kezelő ún. Kanada munkacsapat létszámát. Egyúttal új parancsnokot nevezett ki Auschwitz és Birkenau élére. Az előbbi posztra Richard Baer, a megsemmisítő tábor élére pedig a később belseni fenevad néven elhíresült Josef Kramer SS-százados került. A megsemmisítő zónában valamennyi krematórium és a Bunker 2 irányítását Otto Moll SS-főtörzsőrmester vette át.

A következő egy hétben pánikszerű munka folyt. Höss, mielőtt Auschwitzba visszatért volna, Magyarországra ment, ahol Eichmannékkal és a MÁV illetékeseivel egyeztetett. Himmler parancsára Eichmann a magyar deportálásokat minél gyorsabban akarta végrehajtani, Höss viszont tisztában volt a krematóriumok korlátozott kapacitásával és a tábor befogadóképességének határával, ezért mérsékelni igyekezett a várható terhelést. "Szakmai" érvei végül győzedelmeskedtek: nem napi négy, hanem átlagosan minden két napban öt, 40-50 vagonos szerelvény érkezett, egyenként 3000-3500 emberrel. Kezdődhetett Birkenau, az Auschwitz-komplexum és a Harmadik Birodalom történetének legnagyobb tömeggyilkos akciója, amely az irányító Hössről kapta nevét.

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu