Az Auschwitz-jegyzőkönyv

 

1944. április 7-én Auschwitz-Birkenauban felbőgtek a szirénák. Két szlovák zsidó, Rudolf Vrba és Alfred Wetzler megszökött a táborból. Mint ilyen esetekben mindig, a tábort lezárták. Megkezdődött az egyes táborrészek átvizsgálása, de a kutatás nem járt eredménnyel. Nem véletlenül.

A két szökevény hosszú hónapokig tervezte az akciót. Mindketten írnokok voltak, és beosztásuk viszonylag szabad mozgást biztosított számukra. 1942 óta voltak a lágerben, és régi, befolyásos fogolyként kapcsolatban álltak a tábor illegális ellenállási mozgalmával. Vrba dolgozott a Kanada-kommandóban, Wetzlernek pedig ismerősei voltak a Sonderkommandóban, így mindketten tisztában voltak a gyilkolás méreteivel. Nem egyszerűen saját életüket féltették. Azért akartak megszökni, hogy tájékoztassák a világot a tömegmészárlásról. Megszerezték és lemásolták a tábor és a krematóriumok alaprajzát, meghallgatták a halottégetők beszámolóit, összegyűjtötték az SS-vezetőkre vonatkozó fontosabb adatokat. A Mexikó táborrész (a birkenaui BIII szektor) építési területén egy farakás alatt rejtett bunkert ástak, amelyet benzinnel locsoltak le, hogy az SS-ek kutyáit félrevezessék. Szökésük napján munkát mímeltek, majd egy óvatlan pillanatban bemásztak a kényelmetlen odúba, ahol három napig szorongtak. Amikor a harmadik nap végén az SS a tábori szokásoknak megfelelően felhagyott a kutatással, éjszaka elhagyták rejtekhelyüket, és átmásztak a kerítésen.

Szlovákia felé indultak. Viszontagságos útjuk végén, Zsolnán kapcsolatba léptek a helyi zsidókkal, akik riasztották a cionisták pozsonyi központját. Április 25-én és 26-án a pozsonyi központ egyik munkatársa részletesen kikérdezte a szökevényeket. Ők beszámoltak az auschwitzi és a birkenaui tábor szerkezetéről, a megsemmisítés mechanizmusáról, a gázkamrákról, krematóriumokról, a táborokban uralkodó állapotokról és az 1944 áprilisáig meggyilkoltak hozzávetőleges számáról. Ez alapján készült el egy mintegy 60 oldalas jelentés, az ún. Auschwitz-jegyzőkönyv. A jegyzőkönyvet a pozsonyi cionista központ elküldte az isztambuli, genfi, londoni és a budapesti cionista szervezeteknek.

Május 27-én újabb szökés történt Birkenauból. Arnost Rosin szlovák és Czesław Mordowicz lengyel zsidó egy büntető kommandóban találkoztak. (Rosin azért került oda, mert annak a blokknak volt a vezetője, ahonnan Wetzler megszökött.) Vrbáékhoz hasonló módon szöktek meg, és ők is Szlovákiába menekültek. Liptószentmiklóson sikeresen kapcsolatba léptek a cionistákkal, akik meghallgatva a szökevényeket, új információkkal egészítették ki az Auschwitz-jegyzőkönyvet. Rosin és Mordowicz elsőként számolt be részletesen a magyar zsidók folyamatban lévő megsemmisítéséről.

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu