A nyilas gyilkos: Kröszl Vilmos

 

Kröszl Vilmos 1911-ben született Budapesten. A nyolcgyermekes, szegény családban született Kröszl péknek tanult, majd segédmunkásnak állt. A nyilas mozgalomnak 1944 előtt nem volt tagja. Az 1944. október 15-i Szálasi-puccs után jelentkezett a zuglói pártszervezetnél, és felvételét kérte. A zuglói nyilasok sem különböztek máshol működő "testvéreiktől". A Thököly út 80. szám alatti nyilasházban mindennaposak voltak az embertelen kínzások és kivégzések. Gumibottal, bikacsökkel, vasrudakkal verték az elfogott zsidókat, arcukat, testüket cigarettával égették. Előfordult, hogy a fiatal nőket megerőszakolták. November 14-én a XIV. kerületi nyilascsoport "pártházavató ünnepséget" rendezett. Az alkoholtól és a szónokok uszító beszédeitől megrészegült nyilasok a fogva tartott zsidókat összeverték, majd kivitték a Rákos patak partjára, ahol főbe lőtték őket. A patak partján Kröszlék máskor is előszeretettel gyilkoltak. December elején például 14 zsidót hoztak ide. Kröszl kettőt kiválasztott és felszólította őket, hogy fussanak versenyt. Azt ígérte nekik, hogy amelyik előbb ér a célba, életben maradhat. A szerencsétlenek hiába futottak: Kröszl agyonlőtte mindkettőt. Ezután végeztek a többiekkel is.

A zuglói nyilasok kegyetlensége határtalan volt. Előfordult, hogy egy fogoly szemét kötőtűvel kiszúrták, máskor egy gyermeket vizesdézsába fojtottak. December elején több zsidót a 67-es villamos sínére fektettek és megpróbálták a villamosvezetőt rávenni, hogy hajtson át rajtuk. A sofőr ezt megtagadta. A nyilasok a karácsonyt is a székházban "ünnepelték". Részegre itták magukat, több foglyot is felhoztak a pincéből és megerőszakolták őket. Ezután "hűségpróba" keretében mintegy 30 zsidót agyonlőttek.

Kröszl az ilyen és ehhez hasonló akciókban "megbízható" nyilasként viselkedett, nem csoda, hogy december végén a zuglói pártszervezet vezetésével bízták meg. Az új főnök ettől fogva nem fáradt a saját kezű gyilkolással: a foglyok likvidálását helyettesére bízta. Emberei január elejéig mintegy 100 embert végeztek ki.

A háború után Kröszl zavartalanul élt tovább. 1957-ben újra feltűnt Zuglóban, ekkor egy idős asszony felismerte benne megkínzóját, de a nevét nem tudta. Az áldozat a rendőrséghez fordult, de az aktát hamar lezárták. Az egykori kerületvezető 1965 kora nyarán nyugodtan sétált a Duna-parton, amikor egy másik áldozata jött vele szembe. Ő már nevet is tudott az archoz kapcsolni. Kröszl lebukása nyomán az egykori nyilas csoport 18 másik tagját is elfogták. A zuglói gyilkosok 1967-ban álltak a bíróság elé. Kröszlt és két emberét halálra ítélték és kivégezték.

   
Jognyilatkozat Linkek Támogatóink degob.hu bphm.hu